מבזקים

שר המשפטים אמיר אוחנה בוועדת קמיניץ: "החוק עובד, אין מקום לבטל אותו"

תוכן עניינים

עדת הכספים, בראשות ח"כ משה גפני קיימה דיון סוער לעניין תיקון מס' 116 לחוק התכנון והבניה ותקנות העבירות המינהליות ומדיניות המשרדים בדבר יישומם, המוכר בכינוי "חוק קמיניץ". חלק מחברי הוועדה קראו להקפאת החוק, שר המשפטים, אמיר אוחנה: "החוק עובד, אין מקום לבטל אותו, יש לעשות תעדוף באכיפה, בהתאם לחומרת העבירות

אהרון קלפה | ג' בטבת תש"פ | יום שני 30 בדצמבר 2019 | מערכת ישראל ניוז

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני קרא לקמיניץ להקים צוות שידון בבעיות ויציף פתרונות בתוך חודש: "ישבו בצוות כולם, חקלאים, ערבים, דרוזים, יהודים, ראשי רשויות, שישב צוות וישמע את הטענות. יש רוגז גדול מכל המגזרים. הנושא נוגע לציבורים רבים בישראל. יש מקרה בקדימה צורן שאני מטפל שנתיים, מקום שבנוי 19 שנה לחקלאים, ועכשיו רוצים להרוס את זה. זה נוגע גם לציבור הערבי, גם ליהודי, גם לדרוזי".

קמיניץ: "אנחנו מסכימים כפי שהסכמנו כל הזמן, לקיים צוות עם נציגי המגזר הערבי, הדרוזי, החקלאים, לא יודע אם יהיה ביחד. יהיה צוות כזה. לעניין מדיניות האכיפה שביקש השר, נעשה זאת תוך חודש, ונעלה את זה לאישור היועמ"ש".

ח"כ גפני: אני מבקש שתוך חודש יהיו פתרונות"

קמיניץ: "דובר על צוות לעניין האכיפה שיתן מענה תוך חודש".

ח"כ גפני: "אני אומר לך, אנחנו נלך לזה בכוח. אל תזלזלו בביקורת מכל הסקטורים. בג"ץ לא ייתן מקום לחוק רק לחקלאים, אתה כמשנה ליועמ"ש יודע זאת".

ח"כ אבי ניסנקורן: "יש פה בעיה מורכבת, מצד אחד אכיפה, מצד שני הסדרה. התחושה שאנו מקבלים מהשטח, שהמטוטלת הולכת לאכיפה ולא להסדרה. שני הדברים צריכים להתקיים במקביל, כרגע התחושה היא שהאיזון הופר. אני מציע שנלך למתווה שאנחנו מייצרים את האיזון, אם הוא מצריך הקפאה, נלך להקפאה, לבוא ולומר שהכל בסדר זה לא מקובל".

ח"כ טיבי: "שוחחתי עם הרשימה המשותפת, יש כאן רוב בוועדה להקפאה, גם כחול לבן, גם ישראל ביתנו, גם מרצ וגם המחנה הדמוקרטי והעבודה, ואני מניח שגם המפלגות החרדיות. אם יש משהו בכיוון של הקפאה אנחנו מוכנים ללכת על זה, להקים צוות עם קמיניץ ללא זאת, שבסופו של דבר אין תוצאות, לא מקובל עלינו".

השר אמיר אוחנה השתתף היום בוועדת הכספים שדנה בחוק קמינצקי ובעקרי דבריו אמר: "נפתח בזה שהדיון הזה הוא לא לבקשתנו. לא רצינו בו אבל אנחנו, משרד המשפטים כמובן מוזמנים לכנסת ומגיעים בשמחה. קיימתי דיון בלשכתי בהשתתפות כל הגורמים המקצועיים ואני יכול לומר בסוף הדיון הזה קביעה אחת ברורה – תיקון 116 עובד. איך אני יודע? אני מסתכל על מה קרה מאז 2017 ועד היום בשני תחומים עיקריים ואני רואה נתונים אז אני רואה שהחוק עובד".

עוד אמר השר: "מספר העבירות בנייה פחת ב-45% ומספר עבירות הבנייה החמורות פחת ב-75% בממוצע שזה הרבה ומעל מעבר לציפיות שהיו למי שתיקנו את התיקון הזה. אבל אני רואה דבר נוסף שבו התיקון עובד – בהיקף אדיר של בתכנון במגזר הערבי. אני חושב שזה דבר שכולנו חפצים בו.

"רק באמצעות תכנון אפשר יהיה לקיים מדינה מתוקנת ומודרנית. רק כך אפשר יהיה לצמצם את הפערים שמדברים עליהם בצדק בין המגזר הערבי ליתר המגזרים. בחדרים סגורים אני שומע גם חלק מחבריכם לסיעה שהממשלה הזו עשתה יותר מכל ממשלות העבר כדי לצמצם את הפער הזה.

"לצד האמירה הזו, שהחוק עובד והוא עובד, אני אומר שאין מקום לתקן אותו או לבטל אותו – ועדיין יש כל כך הרבה עבירות בנייה, שאין אפשרות לאכוף את כולן ולכן צריך לעשות תיעדוף. לכן, ביקשתי מהמשנה ליועמ"ש קמיניץ, שהיות ואין יכולת לאכוף את כל העבירות צריך לקבוע מהם הדברים החמורים – רמת שחור – ומה שגבולי לא יהיה בעדיפות ראשונה אלא מה שהוא שחור.

"עבירה ברורה ומובהקת תהיה בעדיפות ראשונה. המשנה ליועמ"ש הסכים לקיים פגישות עם כל הנציגים מכל המגזרים כדי לגבש מדיניות אכיפה בתוך חודש ימים. התיקון הוא תיקון נכון וטוב לטובת כל המגזרים. הפשרה ששמעתי הבוקר של ח"כ ניסנקורן להקפיא לחמש שנים היא שגויה ופסולה ולא נכונה. תהיתי מאיפה היא מגיעה. מפלגה שחרטה על דגלה את שלטון החוק – מה אתם מבקשים? לאפשר עבירות בנייה? לאפשר עבריינות? אבל כשאני קורא במקום אחר על כך שבכירים בכחול-לבן אומרים "הפעם נרכיב ממשלת מיעוט עם הסיעה הערבית" – אני מבין מאיפה מגיעה הצעת הפשרה הזאת. סוף סוף המדינה עושה סדר אחרי שנים של הפקרות – ואוכפת. רק בזכות האכיפה הזאת מתאפשר תכנון.

"קראתי שההליך בוועדה הוא סחיטה באיומים – שאם לא נתקן נקפיא נבטל את חוק קמיניץ תיקון 116 אז לא יועברו למשרדי כספים".

השר אוחנה פנה לח"כ טיבי ואמר: "אם אתה כבר מרשה לעצמך לצטט משיחותינו, אז תרשה גם לי לצטט משיחותנו. שאלתי אותך מה הקשר אותך מה הקשר בין הדברים הבסיסיים ביותר שמשרד המשפטים נותן שירות לכל המגזרים, בכל המדינה לבין התיקון של החוק הזה. אמרת לי "זה הכלי שיש לי כפרלמנטר".

טיבי השיב: "אני מודה".

השר אוחנה המשיך לאחר מכן: "אחת מהבטחות הבחירות שלי הייתה, וזה חריג בנוף, שבשנת תקציב, בד"כ שומעים שרים מתגאים שהביאו את התקציב הגדול ביותר. אני רוצה להיות השר הראשון שיבוא ויתגאה בכך שלקח פחות כסף מהציבור ולא יותר. אז אם החרב מעל צווארי שיהיו קיצוצים במשרד המשפטים – תודה לכם. יהיו קיצוצים. האיום הוא לא איום. ובוודאי לא יביא אותי לשנות חוק שהוא צודק, יעיל, אפקטיבי שנועד למנוע עבריינות".

ח"כ אחמד טיבי: "לפני מספר שנים צוות של ממשלת ישראל קבע כי כל מה שכרוך בבנייה לא מורשת, זה העדר תכנון של הרשויות במקור, רוצה לומר שברירת המחדל היא לבנות. המסקנות של צוות מאה ועשרים הימים היא שצריך לעודד תכנון, הרשימה המשותפת קיבלה את המלצות הוועדה. שמו את ההמלצות בצד, זנחו אותן, והלכו עם פטיש על הראש ליישובים הערבים, עם חוק קמיניץ. זה חוק בלתי אנושי, ובלתי מידיתי. הוא מטיל קנסות חסרות תקדים, 500-600 אלף ₪, עבירה מנהלית בלי זכות לערער. ואז התברר שיש גם מושבניקים וישובים חקלאים שבונים ללא אישור, ואז שרת המשפטים התבטאה ואמרה, שהתכוונו שהחוק יופעל נגד ערבים, ובדרך הוא הופעל נגד מושבניקים ויהודים, אתם יודעים איך נקרא חוק לאלה ולחוק לאלה. רה"מ אמר שצריך לבטל את קמיניץ, הוא לא אמר על מה, אבל יש הבנה שזה חוק דרקוני, שצריך לשים בצד וללכת על תכנון. אנחנו רוצים ללכת על תכנון, אנחנו לא רוצים בנייה ללא רישיון. יש חוקים שהם חוקים נוראיים, החוק הזה נועד לביטול במקור, יש עמדת פשרה על הקפאה לכמה שנים, בשלב ראשון אנחנו מוכנים ללכת על הקפאה".

המשנה ליועמ"ש, ארז קמיניץ: "במהלך 4 השנים האחרונות אנחנו מקיימים דיונים כל הזמן עם המגזר הערבי, נכון לא כל מה שהתבקש מאתנו התקבל. נכון לא תמיד רואים עין בעין אתנו, אבל אנחנו מקיימים את הדיונים האלה כל הזמן. לעניין מדיניות האכיפה אכן אפשר לרכך אכיפה בנוגע לעבירות מסוימות, אנחנו בוודאי מעוניינים לטפל בעבירות חמורות, יותר מעבירות שפחות חמורות. יותר בעבירות תכנון ופחות בסגירת מרפסת בלב הישוב. אנחנו קשובים להערות של כל מי שאומר שהחוק מכביד עליו בחוק כזה או אחר. אני מאמין שנוכל להגיע לפתרונות סבירים, שתואמים לאינטרסים שמדינת ישראל מחויבת להם. התמונה שהצטיירה כאן היא שחור ולבן, שצובעת אותנו בצבעים של חורבן והרס, יש לתמונה הרבה יותר צבעים. ממשלת ישראל קיבלה 2 החלטות משמעותיות מאוד, מיליארד ורבע ש"ח לתכנון ופיתוח במגזר הערבי, ועוד מאות אלפים במגזר הדרוזי. מושקע כסף שמעולם לא היה מבחינת המדינה, עשרות אלפי יחידות דיור נכללות בתכנון מתארי ומפורט. אנחנו מפעילים צוות לפתרון חסמים במגזר הערבי, בוחנים מה ישים ומתייעצים עם הרשויות. אנחנו שואלים את עצמנו מה ניתן לעשות, העבירות מסכלות כל אופציה של תכנון אפשרי. אי אפשר להתקדם סנטימטר בלי אכיפה יעילה. הגענו לפשיטת רגל אכפתית, כי השתמשנו בכלים לא נכונים – השתמשנו בדין הפלילי ובהליכים משפטיים, הדברים האלה מתארכים מטבע הדברים, לכן החלטנו לצאת מהקופסה ולעבור לכלים המנהליים, והדבר הזה מתחיל לעבוד. יש מהפכה בתכנון, ומי שמטאטא את המהפכה מתחת לשטיח, עושה עוול לתכנון. ללא זה, לא נתקדם בתכנון".

 

צילום | תקשורת שר המשפטים
צילום | תקשורת שר המשפטים
צילום | תקשורת שר המשפטים
צילום | תקשורת שר המשפטים

לאיזה תוכן תרצו לחזור:
הירשמו לניוזלטר שלנו לעדכונים מיידים: