מבזקים

הוועדה המיוחדת להעלמות ילדי תימן דיווחה על גילויים חדשים בפרשה שהסעירה את המדינה

תוכן עניינים

שנתיים לאחר שהממשלה נתנה החלטה, שוב התכנסה היום הוועדה המיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן בארכיון הממשלתי להמשך מעקב וחשיפת המסמכים מחדש, באתר הארכיון

אהרון קלפה | ט"ו בטבת תשע"ט | יום ראשון 23 בדצמבר 2018 | מערכת ישראל ניוז

סיורי הוועדה המיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן נמשכים ואיתם גילויים חדשים על הפרשה ותקופתה. היום (א') סיירה הוועדה בראשות ח"כ נורית קורן (הליכוד) בארכיון המדינה, שנתיים לאחר מבצע חשיפת תיקי החקירה להיעלמות ילדי תימן כפי שנקבע בהחלטת הממשלה. ח"כ קורן הגיעה לעקוב מקרוב על תהליך חשיפת התיקים וללמוד על תיקים נוספים שטרם נחשפו לעין הציבור.

במשך כשנתיים מכינון הוועדה לאחר חשיפת התיקים, נשמעו בוועדה המיוחדת בכנסת עדויות רבות של אנשים שאודות משפחתן לא מופיע בתיקים הרבים. כמו כן, צוות הוועדה העוקב ודן בתיקי החקירה של הוועדות הקודמות שחקרו את ילדי תימן, נתקל בחומרים חצויים ושחלקם הושחרו בתהליך חשיפתם. לצד זה, ארכיון המדינה אף טרם העלה את כל קובצי ההקלטה של ועדות החקירה השונות.

במסמך נוסף שיותר לפרסום בקרוב, כותב מפקד משטרה בשנת 51' אחרי היעלמות ארבעה ילדים: "יש נוהג אצל התימנים לחטוף ילדים אחרים". יו"ר הוועדה המיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן, ח"כ קורן אמרה: "תפקיד הוועדה לעקוב אחר חשיפת המסמכים של ארכיון המדינה. היום הובטח לי כי מסמכים חשובים שהותרו לעין הציבור והושחרו, ייחשפו מחדש באתר הארכיון"

יו"ר הוועדה, ח"כ נורית קורן אמרה בסיור בארכיון המדינה: "דרישת הוועדה לבוא לביקור בארכיון על אף המגבלות הרבות בשל החשאיות והצנזורה, הינה משום שתפקיד הוועדה הוא בין היתר לעקוב אחר חשיפת המסמכים של ארכיון המדינה בנוגעים לפרשת ילדי תימן. הצגנו בפני הארכיון רשימה רבה של דברים הקשורים באופן ישיר לפרשה ושטרם נחשפו, כך לדוגמא: רופא הילדים ד"ר סטנלי לוין שחתם על תעודות פטירה של הילדים באותה תקופה ועפ"י עדות אשתו הוא כלל לא שהה בארץ אותה עת. לצורך כך אנו דורשים מסמכים של הסוכנות היהודית, תיקים של בקרת הגבולות, תיקים של משרד העלייה ועוד. כמו כן, מסמכים חשובים שהותרו לעין הציבור והושחרו בהן שמות המטפלות בילדים, תיקי משטרה שעסקו בתלונות על חטיפה, תיקים שעסקו באניות שהביאו את רכוש עולי תימן, ועוד. שמחתי כי הובטח לי היום בסיור שכל בקשותיי ייבחנו ברצינות וכי מסמכים חשובים שהותרו לעין הציבור והושחרו, ייחשפו בקרוב מחדש באתר ארכיון המדינה".

היועהמ"ש של הוועדה, עו"ד דן מרזוק: "אנשים פרטיים שמסרו חומרים לוועדות החקירה, מטרתם הייתה לחשוף זאת ואלו יכולים גם להיחשף לעין הציבור. ראוי לעשות את הבדיקה עם האנשים ולפרסם בהקדם את החומרים. כן יש לבדוק את יכולת הארכיון לחשוף חומרים מארכיונים אחרים, דוגמת ארכיון ויצ"ו אשר בו אנו יודעים שיש חומרים בעל ערך היסטורי משמעותי לפרשה".

היועהמ"ש של ארכיון המדינה, עו"ד נעמי אלדובי, אמרה בסיור: "כל החומרים של שלושת הוועדות, נחשפו בהתאם למתווה החשיפה ועומד לעין הציבור. המגבלה העיקרית לתיקים שלא נחשפו היא הגנת הפרטיות – דברים שקשורים לזכויות הפרט, לתיק האימוץ או פוגעים בחוק זכויות החולה. כמו כן, גם מחקרים פרטיים שהובאו לוועדה יש בהם את קניינו של הפרט ולכן הוא לא עלה. אנו נבדוק בהקדם את בקשתה של יו"ר הוועדה קורן לבדוק באופן חסוי מסמכים פרטיים הקשורים לאלו שפנו אל הוועדה".

יורם רוזנצוויג, חושף בארכיון המדינה, פירט בסיור על המסמכים הנוספים שהוועדה ביקשה לחשוף. באחד ממסמכי המשטרה שהציג וטרם נחשף, מדובר על דו"ח שכתב מפקד משטרה בשנת 51' בנוגע לתלונה על היעדרותם של ארבעה ילדים. מפקד המשטרה כותב בסיכום הדו"ח כי ילד אחד אותר וכל השאר נעלמו, "כנראה או מחמת כך שהם הגיעו לבית החולים מזי רעב ואחרי הטיפול הם השמינו ולא היה ניתן לזהות אותם, או משום שיש נוהג אצל התימנים לחטוף ילדים אחרים ועל כן הם נעלמו".

 

צילום: דוברות הכנסת
צילום: דוברות הכנסת
צילום: דוברות הכנסת
צילום: דוברות הכנסת
לאיזה תוכן תרצו לחזור:
הירשמו לניוזלטר שלנו לעדכונים מיידים: